Aceasta sintagma nu face decat sa atraga "publicitate" negativa asupra acestor pasari, pe care ne-am obisnuit sa le vedem si sa le hranim in pietele turistice din marile orase. Acum, partea cu hranitul este mai mult o gluma, pentru ca multi oameni nu hranesc porumbeii din grija pentru soarta lor, ci din dorinta de a-i surprinde intr-o fotografie, sau pentru placerea acestui "spectacol" in general. Totusi, porumbeii s-au stabilit in astfel de piete tocmai din acest motiv - hranirea turistica, oricat de inconstanta ar fi, le aduce o oarecare siguranta stolurilor de porumbei.
De curand insa a inceput "urmarirea" porumbeilor si negativizarea imaginii lor publice, pe motiv ca prezenta lor dauneaza grav sanatatii cladirilor din pietele respective - si nu neg asta, doar ca mi-as dori ca oamenii sa inteleaga ca nu este vina lor pentru obiceiul de a forma colonii in aceste locuri, ci este vina societatii care a permis acest lucru. Desigur, este alarmant sa afli ca porumbeii au distrus cladirile din Piazza San Marco, dar la fel de adevarat este ca, intr-un oras ca Brasovul, multe din podurile si fatadele cladirilor din Piata Sfatului au stat nereparate vreme de decenii, distrugerile datorandu-se, prin urmare, neglijentei oamenilor si nu apetitului porumbeilor pentru arhitectura valoroasa.
Asa ca as dori ca aceia care se grabesc sa dea vina pe porumbei pentru stadiul in care cladirile vechi se afla in orasul nostru sa se opreasca pentru o secunda: sa reflecteze asupra obiceiurilor "sobolanilor bipezi" care, prin felul in care isi construiesc si intretin orasele, "colonizeaza" o serie de animale care nu cauta altceva decat sa traiasca unde gasesc resursele necesare.
Friday, April 16, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment